Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΔΙΑΣ

Ο Δίας ή Ζευς σύμφωνα με την αρχαία ελληνική θεογονία είναι ο "Πατέρας των θεών και των ανθρώπων" που κυβερνά τους θεούς στον Όλυμπο . Είναι ο θεός του ουρανού και του κεραυνού στην ελληνική μυθολογία. Ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέας. Ήταν σύζυγος με την Ήρα αλλά υπάρχει και μια εκδοχή από το μαντείο της Δωδώνης που αναφέρεται ότι η σύζυγος του ήταν η Διώνη. Είναι γνωστός για τις ερωτικές περιπέτειες του. Αυτό οδήγησε σε πολλούς ευσεβείς και ηρωικούς απογόνους, συμπεριλαμβανομένων της Αθηνάς, του Απόλλωνα, της Άρτεμης, του Ερμή, της Περσεφόνης ,του Διόνυσου, του Περσέα, του Ηρακλή, της Ωραίας Ελένης, του Μίνωα. Από την Ήρα έχει αποκτήσει τον Άρη, την Ήβη και τον Ήφαιστο, ενώ από τη Διώνη απέκτησε την Αφροδίτη. Ο Δίας ήταν  ελεγκτής της αστραπής, του κεραυνού και της βροχής. Ήταν ο δυνατότερος και σπουδαιότερος όλων των μυθολογικών όντων και θεών.

Γέννηση
Ο πατέρας του ο Κρόνος κάθε φορά που γεννιόταν ένα από τα παιδιά τους τα κατάπινε για να μην τον ανατρέψουν από τον θρόνο του στο μέλλον όπως έκανε και ο ίδιος στον πατέρα του. Όμως η μητέρα του η Ρέα όταν γεννήθηκε ο Δίας σκέφτηκε ένα τέχνασμα ώστε να εκδικηθεί τον Κρόνο για τα σφάλματα του. Η Ρέα γέννησε τον δια σε μια σπήλια και έδωσε στον Κρόνο με πέτρα τυλιγμένη με σπαρναγα δηλαδή ταινία που τύλιγαν τα μωρά παλιότερα.

Νηπιακή ηλικία
Η Ρέα έκρυψε τον Δία σε μια σπηλιά  και σύμφωνα με διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας ανατράφηκε από:
·         την Γαία
·         μια κατσίκα, την Αμαλθεια
·         μια νύμφη που ονομάζεται Κυνοσούρα, την οποία ο Δίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, την τοποθέτησε ανάμεσα στα αστέρια.
Βασιλιάς των θεών

Ο Δίας μετά την ενηλικίωση του ανάγκασε τον Κρόνο να ξεράσει πρώτα την πέτρα και στη συνέχεια τα αδέλφια του, με την αντίστροφη σειρά της κατάποσης. Σε ορισμένες εκδόσεις, η Μήτις έδωσε στον Κρόνο ένα εμετικό για να τον αναγκάσει να ξεράσει τα μωρά. Μαζί με τα αδέλφια του, με τους Γίγαντες, τους Κύκλωπες ανέτρεψε τον Κρόνο και τους άλλους Τιτάνες στον αγώνα που ονομάστηκε  τιτανομαχια

Η γνωμη των Αρχαιων Ελληνων
Oι αρχαιοι πίστευαν ότι  ρύθμιζε τις τύχες των ανθρώπων και για αυτο εκαναν πολλες εκδηλώσεις προς τιμη του. Μόνο ένα πράγμα ήταν δυνατότερο και πάνω από αυτόν η Μοίρα.Σύμφωνα βέβαια με τον αρχαίο μύθο, η εξουσία του κόσμου είχε μοιραστεί σε τρία μέρη. Ο Δίας είχε πάρει το βασίλειο του αιθέρα, ο Ποσειδώνας της θάλασσας και ο Αδης του Κάτω Κόσμου. Αλλά η εξουσία του Δία εισχωρούσε και την περιοχή των άλλων δύο θεών. Εκτός από τα παραπάνω οι αρχαίοι του απέδιδαν πολλές άλλες ιδιότητες. Τον θεωρούσαν προστάτη των αδικημένων, τηρητή των όρκων, φύλακα των πόλεων, των σπιτιών, της οικογένειας.Τον λάτρευαν κυρίως στις υψηλές κορυφές των βουνών, πράγμα που δείχνει τη σχέση του με τα ουράνια φαινόμενα.

Χαρακτηρισμος του Δια
Στην κλασική τέχνη ο Δίας εικονίζεται σαν η προσωποποίηση της γαλήνης και του μεγαλείου. Είχε υψηλό ανάστημα, μαλλιά που κυματίζουν σαν χαίτη, γενειάδα μεγαλόπρεπη.Σύμβολα της δύναμής του είναι ο κεραυνός, ο αετός, η Νίκη, το σκήπτρο και η αιγίδα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου