Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

Ο Κένταυρος είναι πλάσμα της ελληνικής  μυθολογίας . Ο κένταυρος αποτελείται από κεφάλι ανθρώπου και σώμα αλόγου. Οι κένταυροι  αντιπροσώπευαν τις εισβολές των αρνητικών όψεων της φύσης στον κόσμο της δικαιοδοσίας των Ελλήνων.

Οι σημαντικότεροι μύθοι της ελληνικής μυθολογίας στους οποίους εμπλέκονται οι κένταυροι είναι οι εξής:
Η σπηλιά του Χείρωνα
Oι τοπικοί θρύλοι αναφέρουν την ύπαρξη της σπηλιάς του Κένταυρου Χείρωνα έξω από το χωριό Μηλιές, κοντά στην μεγάλη μεταλλική γέφυρα του Ταξιάρχη. Η σπηλιά αυτή σήμερα είναι αχρησιμοποίητη, ως πρόσφατα όμως την χρησιμοποιούσαν σαν χώρο σταυλισμού ζώων . Λέγεται ότι από το εσωτερικό της σπηλιάς υπάρχει μονοπάτι που διαπερνά το βουνό μέχρι το λόφο της Γορίτσας στα Ανατολικά της πόλης του Βόλου.
Κένταυροι Φολόης
Οι Κένταυροι απεικονίζονται σαν μυθικά όντα σε μάρμαρο τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας . Η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων τους ήθελε να έχουν σώμα αλόγου και από τον τράχηλο, και πάνω στήθος, χέρια και κεφάλι ανθρώπου.  οι Κένταυροι νίκησαν τους Λάπιθες, κατέβηκαν στην Ηλεία και κατέκτησαν την Φολόη.
Ο  Φόλος
Ένας από τους Κενταύρους ήταν και ο Φόλος , γονείς του ήταν ο Σειληνός και η Νύμφη Μελία και ήταν  φίλος του Ηρακλή. Ήταν φύλακας του υπερμεγέθους πιθαριού με το κρασί των Κενταύρων το οποίο τους είχε προσφέρει ο Θεός Διόνυσος ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.
Ο  Ηρακλής
Ο Ηρακλής πήρε την εντολή από τον Ευρυσθέα να κάνει τον τρίτο άθλο του, να συλλάβει δηλαδή ζωντανό τον Ερυμάνθιο κάπρο, που ζούσε στο όρος της Λαμπείας, Ερύμανθος. Ο κάπρος κατάστρεφε διάφορες περιοχές.Ο Ηρακλής πέρασε πρώτα από τη σπηλιά του Κένταυρου Φόλου, προκειμένου να πάρει πληροφορίες σχετικά με το ζώο.
Το πιθάρι
Ο Φόλος έτρωγε κρέατα ωμά όπως όλοι οι Κένταυροι .Ο Ηρακλής ζήτησε κρασί, αλλά όταν ο Φόλος θυμήθηκε την επιθυμία του Διόνυσου, δίστασε να ανοίξει το πιθάρι φοβούμενος τους άλλους Κενταύρους. Κατόπιν προτροπής του Ηρακλή άνοιξε το βαγένι με το χιλιόχρονο κρασί και του έδωσε να πιεί σε ασημένιο κύπελο .Και οι φοβίες του άρχισαν να επιβεβαιώνονται όταν η ευωδία του κρασιού άρχισε να επεκτείνεται στις ρεματιές και στο δάσος.
ΟΙ περισσότεροι εξοντώθηκαν από τον Ηρακλη ενώ οι υπόλοιποι, είχαν μαγευτεί από τους ήχους των σειρήνων ενώ κάποιοι άλλοι πέθαναν από την πείνα. Επίσης κάποιοι άλλοι εξαφανίστηκαν .Οι Κένταυροι διασκορπιστήκαν από το Μαλέα μέχρι την Τυρηνία. Στη συμπλοκή σκοτώθηκαν πολλοί Κένταυροι όπως  ο Δάφνις, ο Αμφίων, ο Όρειος, ο Ιπποτίων, ο Φρύξος, ο Θηρεύς, ο Αργείος, ο Δούπων, ο Ισοπλής και ο Μελαγχαίτης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου